Німеччина має терміново готуватися до війни: аналітична записка

Упродовж багатьох років Росія неодноразово проявила свою агресивну мотивацію, не визнаючи кордонів, встановлених після розпаду Радянського Союзу. Згідно з аналітичною запискою Німецької ради з міжнародних відносин, нагальне питання для НАТО і Німеччини полягає в тому, коли саме треба буде вести війну проти іншої держави, а не чи буде це необхідно взагалі.

Автори записки, Крістіан Меллінг та Торбен Шютц, переконані, що Німеччина має здійснити значні зміни: швидко збільшити особовий склад Бундесверу, розширити виробництво озброєнь і посилити стійкість. Проте, це можливо лише з урахуванням зміни менталітету в суспільстві.

Нова стратегічна концепція НАТО визначає Росію як найбільшу загрозу для безпеки 31-ї країни-члена Альянсу, а також для миру і стабільності в євроатлантичному регіоні. Нині уже вимовляється можливість ​​російської агресії, і на відміну від попередніх аналізів стверджується, що РФ може відновити свої збройні сили за 6-10 років після активних бойових дій в Україні.

Хоча уряд Німеччини планує перетворити Бундесвер на найпотужнішу армію в Європі та основу оборони союзників, її плани, відомі як Zeitenwende, знаходяться в тупику. Для досягнення цих цілей країні потрібно рішуче змінити темпи перебудови Бундесверу, оновити оборонно-промислову базу та зміцнити стійкість суспільства.

Аналітики підкреслюють, що Німеччині необхідно прискорити перебудову Бундесверу, щоб відповідати вимогам НАТО. Після повномасштабного вторгнення до України у 2016 році Бундесвер розробив плани досягнення своїх цілей до початку 2030-х років протягом приблизно 15 років. Але до цього часу значних здобутків ще не було, хоча півтора десятиліття вже минуло.

Згідно з повідомленням, перша з трьох запланованих дивізій, які мали бути розгорнуті до 2025 року для підвищення стримувальних сил НАТО, не буде готова. Розгортання другої дивізії заплановане на 2027 рік, однак ймовірності досягти цієї мети є дуже мало.

В аналітичній записці зазначається, що Німеччина не має чіткої оборонно-промислової політики, яка визначала б співпрацю між федеральним урядом і промисловістю. Тому для забезпечення безпеки постачання збройних сил країні потрібно невідкладно створити необхідні політичні передумови.

Крім того, Німеччина недостатньо зосереджується на зміцненні стійкості суспільства. Федеральний уряд і уряди земель працюють над новою директивою з цивільного захисту, але жодних фінансових ресурсів не виділено з бюджету для цього. Навіть кошти на ліквідацію наслідків стихійних лих зменшуються.