Нові тези російської пропаганди. Чому це важливо

Я пообіцяв проаналізувати нові наративи російської пропаганди, які були викладені в статті Юлії Латиніної. Це важливо, оскільки ці нові наративи змогли вплинути на багатьох українців у тенетах інформації.

Не буду тут розглядати усі прийоми і формати, які використовуються в якісній пропаганді (комбінація правди та брехні, критика Путіна, похвали ЗСУ тощо). Також не буду цитувати традиційні твердження, наприклад, про те, що "сучасна Україна б не існувала без Росії". Натомість, зосередимося на новому змісті цих наративів та побачимо, як воно є відповіддю на українські спроби вибудувати стратегію перемоги.

Отже, основні нові наративи російської пропаганди звучать так:

  • Українці не підтримали росіян, що виступили проти Путіна, наприклад, Навального і телеканалу Дождь.
  • Українці вимагали санкцій проти всіх росіян, включаючи антипутінців.

В результаті, за новими російськими наративами, Україна зазнала чотирьох поразок:

  1. Російська опозиція виключила війну зі свого порядку денного.
  2. Російські солдати не масово здавалися в полон під впливом російської опозиції та медіа.
  3. Виїхали мільйони російськомовних українців через дискурс про деколонізацію, а також Україна втратила можливих російських біженців, які проти Путіна.
  4. Україна налякала США розмовами про розпад РФ, що призвело до стратегічного рішення зберегти режим Путіна.

Коротко кажучи, Україна запропонувала Заходу програшну рамку "поневолені проти імперії", замість рамки "демократія проти тиранії".

Тепер детально розглянемо ці чотири пункти:

  1. Російська опозиція майже не має впливу на цю війну, тому її порядок денний не є суттєвим.
  2. Російськім солдатам не подається велика кількість інформації від російської опозиції та політиків, особливо від кадрових військових. Українські заклики до здачі в полон розповсюджуються через інші канали.
  3. Виїзд мільйонів українців, незалежно від мови, був спричинений російським вторгненням, а не забороною російської мови. Їх повернення залежатиме від безпекової ситуації і ходу війни. Російськомовні українці також виїхали через бажання жити за кордоном, а не через підтримку Путіна.
  4. США завжди були за послаблення путінського режиму, а не за його повний розклад. Україна поки що не змогла переконати США в тому, що російська поразка є вигідною для них.

Зрештою, ніхто не наводить конкретних доказів того, як змінити Путина на Навального чи Ходорковського. Цей сценарій є лише гіпотетичним, і навіть якщо Україна почне пропагувати його, ніхто не знає, як його реалізувати. Єдині, хто вміє це зробити, це ФСБ. Але чи має Україна переконувати США в тому, щоб вони зробили те, що хоче ФСБ? Сумнівно.

Російська пропаганда закликає нас ставитися до антипутінців та не розглядати деімперіалізацію як шлях до перемоги. Але ми чули вас, спасибі. Всі путінці та антипутінці вийшли з однієї шинелі. Тільки розпад імперії принесе нам стабільний мир.

Доповідь закінчено.

Читайте також:
  • Google Discovery «опустило» путінських пропагандистів
  • Медіаекспертка розповіла, як треба боротися із російською пропагандою у скандальному месенджері
  • Соратник Залужного розповів, як ворог морально тисне на українських військових