Окупанти створили табори "перевиховання" для українських дітей: Лубінець розкрив деталі

У Росії та на тимчасово окупованих територіях існують щонайменше 70 таборів, де загарбники "перевиховують" депортованих українських дітей.

Їх намагаються позбавити національної ідентичності. Про це ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець, передає Gazeta.ua.

"Так, "навчання" є примусовим. Фактично, немає вибору у наших дітей - чи брати в цьому участь, чи ні. Всіх записують, це офіційна навчальна програма на території РФ для українських дітей. Я на цьому наголошую, що саме українських дітей намагаються записати в різні військові організації та провести через подібне "навчання"", - розповів він.

У подібних таборах за одну зміну можуть обробити тисячі дітей. Хлопчиків та дівчаток навчають розбирати автомат Калашникова, співати російські пісні та готують до військової служби.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Дітям кажуть, що України та української нації ніколи не існувало.

"Свідомо росіяни вчиняють дії, які направлені на примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу. Це є однією з ознак геноциду як воєнного злочину. На жаль, багато міжнародних експертів, які працюють над питанням документування воєнних злочинів, все ніяк не можуть знайти докази вчинення саме злочинів проти людяності, які підпадають під геноцид. Мені здається, що ми як держава, я як уповноважений ВР з прав людини стільки надали доказів, конкретних свідчень дітей, яких ми повернули з території РФ, коли навіть за спілкування українською мовою фізично карають - на наш погляд це не просто ознака, це прямі докази вчинення РФ геноциду проти українського народу", - наголосив Лубінець.

Зараз усі зусилля держави спрямовані на те, аби росіяни почали масово повертати українських дітей. Вже є нові механізми пошуку дітей на території РФ.

"Щодо нових механізмів пошуку дітей - так, у нас вони є. Я не можу розкрити деталі, але факти, які ми зараз отримуємо з тимчасово окупованої території та з території РФ, вони є ширшими, у нас більше доказів, інформації, у нас з'являються можливості встановити причетність російських можновладців, які брали чи беруть участь в процесі примусової депортації українських дітей. Такі списки ми також накопичуємо. Можливо, в майбутньому ми побачимо нові ордери на арешт з боку Міжнародного кримінального суду, що відіграє позитивну роль в процесі повернення українських дітей", - додав уповноважений.

Раніше російська сторона неодноразово заявляла про понад 700 тисяч вивезених українських дітей, і в цій ситуації логічним є отримання через ООН списків цих дітей. При цьому Лубінець висловив думку, що названа Росією цифра перебільшена. Однак в української влади немає доступу до тимчасово окупованих територій, тому на цей час неможливо сказати, скільки дітей проживає на тимчасово окупованій території, а скільки виїхало.