Оновлення військово-облікових даних: що загрожує тим, хто не встиг до 17 липня

Чоловік заповнює анкету військово-облікових даних
Чоловік заповнює анкету військово-облікових даних

Всі військовозобов'язані мають оновити свої дані до 16 липня 2024 року

Відповідно до змін, що набрали чинності у травні 2024 року, всі військовозобов'язані, резервісти та призовники України повинні оновити свої військово-облікові дані до 16 липня 2024 року. Оновлення проводилося до 16 липня у ТЦК, ЦНАПах або у додатку "Резерв+".

Про це йдеться у матеріалі порталу "Хвиля".

Якщо не встигнути у ці терміни, за несвоєчасне оновлення даних передбачено адміністративну відповідальність, проте автоматичне накладення штрафів не планується. Штраф може бути виписаний протягом трьох місяців з моменту виявлення порушення, але не пізніше за рік з дати його вчинення. Сума штрафу за перше порушення становить 17 000 гривень, за повторне протягом року – 25 500 гривень.

Процедура накладення штрафу включає складання адміністративного протоколу уповноваженою особою ТЦК та СП, збирання матеріалів справи та передачу їх на розгляд керівнику ТЦК, який приймає остаточне рішення.

Громадяни мають право оскаржити ухвалу про притягнення до адміністративної відповідальності в суді протягом 10 днів з дня її винесення. У разі несплати штрафу справа може бути передана до органів державної виконавчої служби, що може спричинити арешт майна або рахунків боржника.

Крім того, раніше у ТЦК сказали, чи дорівнює сплата штрафу до звільнення від призову.

Читайте також