Паспортні сервіси за кордоном призупинили видачу документів громадянам України: деталі

З квітня до технічних причин призупинено видачу паспортів

Закордонні відділення ДП "Документ" більше не видаватимуть готові документи через технічні проблеми, пов'язані зі зняттям відбитку пальця. Проте прийом заяв на оформлення нових паспортів продовжиться в звичайному режимі. Про це повідомила прес-служба паспортного сервісу.

Закордонні філії ДП "Документ" повідомлять про поновлення роботи з видачі документів на своїх офіційних ресурсах.

Проте це не проходить без впливу на послуги консульства в Польщі. Там також тимчасово призупинено прийом громадян призовного віку. Чоловікам від 18 до 60 років зараз не надаються консульські послуги в зв'язку із розробкою механізмів для дотримання закону про мобілізацію. Наразі чекають вказівок від Міністерства закордонних справ.

Також паспортний сервіс для українців, які проживають в Празі, наразі активно не видає готові документи. Про це стало відомо з сайту українського часопису в Чехії gromada.cz.

У листі першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги, Міністерство закордонних справ наказало припинити надання послуг чоловікам призовного віку. Ця заборона діятиме до отримання додаткових роз'яснень щодо порядку застосування положень закону щодо посилення мобілізації, який набуде чинності у травні.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію 16 квітня. Документ буде набувати чинності через місяць і один день від дня його оприлюднення.

Згідно з новим законопроєктом про мобілізацію, ухваленим 17 квітня, вводиться посилення мобілізації в Україні. Відбувається оновлення та уточнення данних всіх чоловіків, яких визнали військовозобов'язаними, для цього вводиться спеціальна процедура. Тех, хто не зареєструє свої дані, оголосять ухилянтами від військової служби.