Перша світова війна в Україні досі триває

Так, на Заході Першу світову війну завершив Версальський мир. Але цей мир виявився неспроможним і став тільки перемир'ям тривалістю 20 років. Тому згодом почалося продовження конфлікту. Остаточно війна закінчилася лише в 1945 році.

На Сході ситуація була майже такою ж, як мала бути з початку. Імперії розпалися, відбулися паради незалежностей і соціалістичні зміни для селян. Але російський більшовизм зібрався, щоб переписати історію. Тому в 1945 році нічого не змінилося насправді.

Ми вийшли з циклу лише у 1991 році, повернувшись до 1917 року. Холодна війна вроді би закінчилася, але імперій немає і питання землі не вирішене.

Але хоча історія не повторюється, вона римується. Ми набрали досвіду протягом 70 років, і світ незначно змінився. Тому пряме повторення подій 1918-1920 років нам вдалося уникнути.

Але, як ми бачимо зі стану справ 2014-го і особливо 2022 року, нам вдалося лише відстрочити цей поворот. Війна новоствореної національної держави проти реваншистської імперії є прямим результатом Першої світової війни. Тому для України ця війна ще не завершилася повністю.

Тому тільки після перемоги над Росією, її загибелі і переродження на подібний до Османської імперії, як це сталося 105 років тому, війна нарешті закінчиться остаточно.