Петиція про скасування «правок Лозового» набрала необхідну кількість голосів за рекордний час

На офіційному сайті президента України з'явилася петиція про скасування так званих «правок Лозового», яка за одну годину набрала 25 000 підписів. Це установлення нового рекорду швидкості, з яким раніше це не вдалося.

Автор петиції, голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін, привітав усіх з цим досягненням в Telegram: «Друзі, ви фантастичні! 25 тис. підписів за скасування «правок Лозового-Іонушаса» лише за годину. Це новий рекорд».

Петицію було опубліковано о 15:05 за Київським часом, а вже о 16:11 кількість підписантів перетнула позначку у 25 тис. осіб. Вже наразі кількість голосів «за» під петицією становить майже 30 000, з кожною хвилиною продовжує зростати.

Враховуючи наявність 25 тис. підписів, Президент України зобов'язаний розглянути петицію і надати відповідь у визначені чинним законодавством терміни.

Було прийнято рішення про «правки Лозового» 3 жовтня 2017 року, за пропозицією народного депутата Андрія Лозового, і вони набули чинності 15 березня 2018 року. Ці зміни дають змогу затягувати розгляд справ щодо топ-корупціонерів та закривати їх.

Зокрема, до статті 284 Кримінального процесуального кодексу було додане десяте підпункт, який передбачає закриття кримінального провадження після закінчення строку досудового розслідування.

Крім цього, змінилися правила продовження строку досудового розслідування. Тепер ці повноваження належать слідчому судді, а не керівнику органу прокуратури, як це було раніше.

Недавно Верховна Рада прийняла закон щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, за яким проголосували 298 депутатів. Цей закон прийнятий з метою внесення змін до Кримінального процесуального кодексу та інших законів України.