Підприємець відмовився йти до армії через «тяжкий емоційний стан внаслідок війни»: як його покарали

У Чернігівській області один чоловік відмовився від мобілізації через те, що він переживав важкий емоційний стан внаслідок війни. За це він був засуджений до іспитового терміну Ічнянським районним судом.

За інформацією суду, цей чоловік, який є фізичною особою-підприємцем, пройшов військово-лікарську комісію 7 квітня 2023 року. Його визнали придатним для служби в армії і він отримав повістку, за якою повинен був з'явитися до військкомату 24 квітня. Але він ігнорував це. Йому дали ще одну повістку на 28 квітня, але він знову ухилився від служби в армії.

На суді чоловік визнав свою провину та пояснив, що не з'явився до ТЦК і СП через те, що переживав тяжкий емоційний стан через наслідки війни.

Суд врахував, що цей чоловік є позитивною особою, йому була видача медалі "За оборону рідної держави", його раніше не судили, він є фізичною особою-підприємцем, у нього є родина (він одружений та має двох дітей), він щиро кається у своїй провині, і він не знаходиться на обліку у психіатра та нарколога.

Чоловік визнаний винним за статтею 336 Кримінального кодексу України і засуджений до 4 років позбавлення волі, яку замінили на 2 роки іспитового терміну.

Також в Івано-Франківській області суд засудив солдата, який втік з військової частини, до п'яти років позбавлення волі.

Раніше в Полтавщині суд засудив безробітного, який ухилився від призову на військову службу, до трьох років тюрми, але замінив на один рік іспитового терміну.

Як повідомлялося раніше, суд у Закарпатській області визнав місцевого жителя, якого обвинувачували в ухиленні від призову на військову службу, невинним та його виправдали, оскільки військкомат допустив помилку в документах.

Також переселенець з Харкова отримав три роки позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Його релігійні переконання не мали впливу на суворий вирок суду.

Також один працівник міськради в Чернівцях отримав три роки позбавлення волі за ухилення від мобілізації. Військкомат виявив, що у нього відсутні більше 10 зубів, але лікар вважав, що це не є перепоною для військової служби.

Читайте також:

  • "Мобілізація здорового розуму". Як карати ухилянтів і втікачів за кордоном?
  • З в'язниці - на фронт. Шанс для патріотів чи врятування для злочинців?