Будет ли Украина объявить дефолт по своим долгам?

Будет ли Украина объявить дефолт по своим долгам?

Відоме видання Кенанського інституту Конгресу США звернулося до мене з проханням написати статтю, в якій буде висловлена позиція України щодо свого державного боргу. Так як серед американців все більше поширюється думка про можливий дефолт україни.

У своєму тексті, який представляю вашій увазі на російській мові, спробував висловити свою точку зору:

Чи оголосить Україна дефолт?

За третій рік повномасштабної війни Росії, з руйнуванням економічного потенціалу України та зростанням державного боргу, стоїть питання, що хвилює українців та партнерів України - чи можна очікувати дефолту. Відповідь - ні, принаймні, наразі. Щоб уникнути дефолту, можна розглянути кілька кроків, включаючи реструктуризацію частини боргу та переговори щодо зниження відсоткових ставок та виплати по обслуговуванню боргу. Тут припинення агресії з боку Росії - не передбачено в боргових сценаріях найближчого майбутнього.

Державна картина України

До війни Україна перебувала в досить хорошій державній фінансовій ситуації: на кінець 2021 року державний борг становив всього 48,9 відсотка ВВП. Середня ставка обслуговування боргу становила близько 9 відсотків на рік по внутрішньому боргу та 4 відсотка по зовнішньому. Загальна вартість обслуговування боргу становила 2,9 відсотка ВВП. Але спад української економіки в результаті російської агресії, а також значне зростання державних витрат, які зросли з 40 до 75 відсотків ВВП з 2021 по 2023 рік, значно збільшили як внутрішній, так і зовнішній борг. В результаті після 2023 року державний борг становив 84,4 відсотка ВВП. Ця цифра була б ще гіршою, якби Сполучені Штати не виділили 22,85 мільярда доларів допомоги в формі грантів, а не кредитів, в 2022-2023 роках. У 2022 році Україна домовилася зі своїми кредиторами про відстрочку платежу основної суми боргу та процентів за єврооблігаціями на 2022—2023 роки. Проте у 2024 році ситуація буде іншою. У цьому році Україні не буде західної грантової підтримки, а прийшов час платити відсотки за єврооблігаціями одразу за три роки (за 2022—2024 роки).

Ця ситуація призвела до небувалого зростання витрат на обслуговування державного боргу до 6,3 відсотка ВВП, або майже 12 мільярдів доларів в 2024 році. І державний борг після року складе майже 100 відсотків ВВП (за моїми поточними прогнозами 97,6 відсотка). В той же час політика високих відсоткових ставок Національного банку України призвела до зростання середньої ставки обслуговування внутрішнього боргу з 9 до 13 відсотків протягом двох років.

Обслуговування боргів перед МВФ та іншими кредиторами Україна, підписавши чотирирічну програму з МВФ, тепер замінює 10 мільярдів доларів боргу перед МВФ (борг, отриманий до війни за ставками 2 або 3 відсотка на рік), ще одним кредитом МВФ у розмірі 15,6 мільярда доларів (з відсотковою ставкою близько 8,5 відсотків на рік). В результаті вже в 2024 році Україні, крім погашення основної суми кредиту за старими програмами МВФ, доведеться заплатити приблизно 900 млн доларів відсотків на обслуговування боргів МВФ. За розрахунками, отримавши в 2024 році кредити МВФ на 5,4 млрд доларів, Україні потрібно буде збільшити виплати за обслуговування боргу в 2025 році до 1,1-1,2 млрд доларів.

Крім того, існують цінні папери України, пов'язані з ВВП 2015 року, які дійсні до 2041 року. У 2015 році прем'єр-міністр Яценюк та міністр фінансів Яресько підписали угоду з кредиторами, яка трохи знизила суму боргу в обмін на цінні папери, платежі за якими обов'язкові при перевищенні економічного зростання України 3 відсотки ВВП, починаючи з 2019 року. Чим вище зростання, тим більше платежів. Умови післявоєнного відновлення можуть призводити до платежів за цими зобов'язаннями в розмірі 1-2 млрд доларів на рік і більше при номінальному обсязі цінних паперів 3,2 млрд доларів.

У 2023 році українська економіка зросла на 5,3 відсотка, і це означає, що вже в 2025 році Україні доведеться заплатити, за моїми оцінками, 700-800 млн доларів "податку на зріст української економіки" на користь кредиторів, яких Міністерство фінансів десятиліттями намагалося приховати.

Отож, близько половини допомоги США та ЄС Україні в 2024 році буде спрямовано на обслуговування боргу кредиторів в Україні та за її межами.

Щоб знизити навантаження на державний бюджет, у травні-червні 2024 року Мінфін та кредитори України провели переговори про реструктуризацію боргу на суму 20 мільярдів доларів (єврооблігації) та модифікацію цінних паперів, пов'язаних з ВВП. Поки що переговори не привели до спільного рішення. Якщо реструктуризація боргу не вдасться до 1 серпня 2024 року, Україні доведеться заплатити приблизно 3,75 млрд доларів відсотків за єврооблігаціями до кінця 2024 року.

Це означає, що Україна оголосить дефолт у 2024 році?

Читайте також: