Польща та країни Балтії просять про оборонну лінію на кордоні з РФ

Польща та країни Балтії просять про оборонну лінію на кордоні з РФ

Чотири країни - Польща, Литва, Латвія та Естонія - закликали Європейський Союз побудувати оборонну лінію вздовж кордону з Росією та Білоруссю. Їх мета - захистити ЄС від військових загроз та інших шкідливих дій з боку Росії. Лідери цих країн заявили, що проект такого роду потребує фінансової підтримки всіх членів ЄС.

У листі до голови ЄС лідери чотирьох країн вказали, що створення оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС відповідає потребі убезпечити ЄС від військових і гібридних загроз. Гібридні загрози - це поєднання військових і невійськових загроз, включаючи дезінформацію, кібератаки, економічний тиск і переправлення мігрантів через кордони.

Створення такої оборонної лінії оцінюється приблизно у 2,5 мільярда євро і вимагає політичної і фінансової підтримки ЄС. В той же час, це стане однією з головних тем для обговорення лідерами ЄС на саміті, оскільки війна Росії проти України триває вже третій рік.

Представники Греції та Польщі також запропонували створити систему протиповітряної оборони ЄС, яка б координувала розрізнені системи країн-членів. Проте, лист лідерів чотирьох країн підкреслює необхідність координації з НАТО і його військовими вимогами при плануванні та будівництві лінії оборони на східному кордоні ЄС.

Джерело: Українська правда

Читайте також: