Померла колишня перша леді США Розалін Картер

У своєму будинку в штаті Джорджія померла колишня перша леді Сполучених Штатів Розалін Картер, дружина 39-го президента Джиммі Картера. Про це повідомила започаткована нею неурядова організація Центр Картера.

За даними Центру Картера, Розалін Картер, яка була пристрасною захисницею психічного здоров'я та прав жінок, померла у своєму будинку у штаті Джорджія, у віці 96 років, 19 листопада.

Розалін Картер, якій було 96 років, була вже діагностована деменція раніше цього року.

За своє життя вона боролася з дискримінацією проти людей із психічними захворюваннями, працювала над поліпшенням психіатричної допомоги у США та за кордоном. Крім того, вона активно підтримувала ідею турботи про ментальне здоров'я.

Розалін Картер стала першою дружиною президента США, яка виступила перед Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Після завершення президентського терміну свого чоловіка в 1980-х роках, вони почали займатися благодійністю, зосереджуючись на наданні допомоги людям з психічними захворюваннями та покращенні якості психіатричної допомоги.

Джиммі Картер, колишній президент США, висловив слова великої пошани та любові до своєї дружини, назвавши Розалін своїм найкращим другом та найвпливовішою людиною у своєму житті. Зараз Джиммі Картеру 99 років, і він є рекордсменом серед американських лідерів з довголіття. Після завершення президентського терміну, Джиммі Картер отримав Нобелівську премію миру.

У лютому цього року Картер відмовився від медичної допомоги та вирішив провести решту своїх днів разом із сім'єю, отримуючи лише паліативну хоспісну допомогу.