Путіна не покликали на важливий саміт

Влада Сполучених Штатів Америки вирішила не запрошувати російського диктатора Володимира Путіна на саміт Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Росія надіслала до організаторів саміту запит щодо участі своїх представників, заявив посол з особливих доручень російського МЗС Марат Бердиєв.

"Вашингтон повідомив нам двосторонніми каналами, що цьогоріч низку лідерів не збираються запрошувати, оскільки щодо них діють санкційні обмеження", сказав він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Москва продовжує домагатися від США виконання зобов'язань, як приймаючої сторони заходу:

"Це політизація суто економічного форуму. Я, як представник Російської Федерації, активно з ними взаємодію і в черговий раз надіслав запит із закликом направити запрошення російському лідеру", зазначив Бердиєв.

Він назвав відмову США запросити Путіна на саміт прикладом "несумлінності" та "збереженням конфронтаційного підходу до питань багатостороннього економічного співробітництва".

Водночас прессекретар Путіна Дмитро Пєсков раніше заявляв, що Кремль не чекає від Вашингтона запрошення взяти участь у цьому саміті.

Окрім Путіна, США відмовилися покликати на захід главу адміністрації Гонконгу Джона Лі, який також перебуває під американськими санкціями з 2020 року.

Саміт АТЕС відбудеться у Сан-Франциско з 11 по 17 листопада під головуванням США. Формат Азіатсько-Тихоокеанського співробітництва було створено у 1989 році з ініціативи Австралії та Нової Зеландії.