Референдум у Венесуелі відбувся. Чи буде війна і до чого тут Росія?

Консультативний референдум, запланований на 3 грудня у Венесуелі, відбувся і призвів до досягнення незвичайно високого результату для режиму Мадуро. Хоча черги до виборчих дільниць були невеликі, і з 20,6 млн зареєстрованих виборців у країні було присутніми приблизно 10 млн людей, що менше половини всіх виборців, інше є основним. Влада отримала рішучий "так" на всі п'ять запитань, які були висунуті на референдумі, з результатами від 98,11% до 95,4%. Крім того, у референдумі брали участь не лише прихильники режиму, а й деякі відомі діячі опозиції.

Одне з запитань референдуму, яке отримало 95,93% "так", стосувалося створення штату Гаяна-Ессекібо та перспективи надання допомоги його населенню, включаючи видачу венесуельського громадянства і посвідчень особи, відповідно до міжнародного права і Женевської угоди. Інші запитання теж були провокативними.

Результати референдуму можуть виправдати можливу збройну агресію проти Гаяни. Проведений референдум також може бути підготовкою до наступних президентських виборів, запланованих на 2024 рік. Режим Мадуро має декілька завдань, включаючи збільшення підтримки перед виборами та спробу узгодження суспільства навколо влади в умовах очікування війни.

Однак, можливий воєнний конфлікт також має свої ризики. Гаяна підтримується іншими країнами, такими як країни Британської співдружності націй та Організація американських держав, а також США. Режим Мадуро, ймовірно, розуміє невигідність протистояння зі Сполученими Штатами, особливо за каденції Байдена, коли сторони намагаються пом'якшити свої взаємини. Втім, Росія, в якій цікавляться цим конфліктом, може мати власні плани та підтримку військових операцій.

Читайте також:

  • Венесуела - нова гаряча точка імені Путіна
  • На планеті ось-ось спалахне чергова війна, в яку США муситимуть втрутитись