РФ фінансує кампанію з дезінформації по всій Латинській Америці

На Латинській Америці та в іспаномовному світі розповсюджуються московські наративи. Згідно з Королівським інститутом Елькано, це пов'язано з важливістю Sputnik і RT для російської присутності в регіоні, як у сфері військової співпраці.

Іспанська версія Sputnik заявляє, що той факт, що президентські вибори в Україні цікавлять тільки Росію, свідчить про те, що мир цікавить тільки Росію. Тому важливо знати думку українського народу про вибори, оскільки це впливає на життя людей, які платять своїми життями за рішення свого президента.

Згідно з експертами в провідному аналітичному центрі Іспанії, Sputnik Mundo і RT en Español входять до топ-15 найбільш відвідуваних сторінок соцмережі X.

Також аналітики стверджують, що заборона мовлення RT і Sputnik на Заході не стосується Латинської Америки, де вони продовжують вільно працювати і поширювати думку Кремля, завдяки соцмережам і місцевим лідерам громадської думки.

Проблема такої пропаганди притягнула увагу Держдепартаменту США. Вони заявили, що РФ фінансує кампанію з дезінформації по всій Латинській Америці, з метою підриву підтримки України та поширення антиамериканських та антинатовських настроїв.

За словами Держдепу, Кремль планує використати свої контакти зі ЗМІ у багатьох латиноамериканських країнах, щоб зробити свою пропаганду природною для цього регіону. Їхні інформаційні операції спрямовані на переконання латиноамериканської аудиторії в тому, що війна Росії проти України є справедливою і що ці країни можуть об'єднатися з РФ для перемоги над неоколоніалізмом.

Додатково, Держдепартамент США звернув увагу на проблему й прокоментував ситуацію щодо московської пропаганди в Латинській Америці.

Слід зазначити, що присутність Sputnik і RT у Латинській Америці є частиною більшої стратегії Росії по поширенню своїх наративів та впливу на громадську думку в цьому регіоні.