РФ купує ракети 40-річної давнини у КНДР та Ірану - Україна в ОБСЄ

Росія купує застарілі боєприпаси та ракети - заява України

Заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Наталія Костенко повідомила, що Росія змушена придбати застарілі боєприпаси та ракети, деякі з яких були вироблені понад 40 років тому. Вона зазначила, що це свідчить про нестачу в російському військово-промисловому комплексі і посилюється воєнна співпраця Росії з Іраном і Північною Кореєю.

"На тлі міжнародних обмежень і відсутності підтримки своїх дій з боку цивілізованого світу Росія змушена вживати всіх доступних заходів для консолідації інших міжнародних ізгоїв та поглиблення військової співпраці з Іраном і Північною Кореєю. Сумнівними виглядають твердження російської сторони про те, що національний військово-промисловий комплекс повністю покриває всі її потреби. Наявна інформація свідчить про те, що РФ змушена закуповувати застарілі боєприпаси та ракети, частина з яких була вироблена понад 40 років тому", - зазначила Костенко.

Костенко також зазначила, що Росія стикається з нестачею особового складу в армії, тому намагається вербувати іноземних найманців і мобілізувати місцеве населення на тимчасово окупованих територіях України. Вона зазначила, що МЗС Куби повідомило про відправку кубинських найманців на бік Росії, а уряд Непалу вимагає повернути тіла загиблих українських найманців.

Крім того, Росія продовжує мобілізувати місцеве населення на тимчасово окупованих територіях України, що є порушенням гуманітарного права. З 2014 року лише в Криму окупаційна адміністрація призвала на військову службу понад 44,5 тисячі мешканців, близько 5,5 тисяч з них - у 2023 році.

Також було повідомлено, що Росія використовує північнокорейські балістичні ракети під час обстрілу України.

Джерело: Укрінформ