Робота для біженців у Німеччині. Статистика не обнадіює

Нові дані свідчать про те, що після початку 2022 року близько 1 мільйона українців мігрували до Німеччини. Зауважується, що багато з переселенців мають високий рівень освіти, але знайти роботу для них складно.

Зараз у Німеччині живе близько мільйона українців, які покинули свою батьківщину після наступу Росії у 2022 році. Це становить приблизно 17% всіх українських переселенців, загальна кількість яких оцінюється в 6 мільйонів людей за даними ООН. Ці дані були опубліковані Федеральним статистичним відомством за 2022 рік та перше півріччя 2023-го року.

Однак тільки кожен п'ятий українець у віці від 25 до 59 років зміг знайти роботу в Німеччині. Особливо складно знайти роботу одиноким батькам з дітьми. Проте, за результатами соціологічних досліджень, частка зайнятих українських переселенців зростає, якщо вони перебувають в Німеччині більше року.

За підрахунками статистиків, майже 70% дорослих українців, які переселилися до Німеччини, є жінками, які часто виїжджають разом з дітьми. У той же час, 40% українських переселенців у Німеччині є одинокими батьками (15%) або їх дітьми (25%). В порівнянні, в першій половині 2023 року тільки 8% населення Німеччини складали одинокі батьки з дітьми.

Згідно з даними Федерального статистичного відомства, українські переселенці, які прибули до Німеччини після російської агресії, в основному мають вищу освіту, ніж середня. За звітом, 45% переселенців у віці від 25 до 59 років мають вищу академічну освіту, здобуту в університетах або вищих навчальних закладах, тоді як 28% мають професійну освіту без вищої академічної вищої освіти. Для порівняння, загалом в Німеччині лише 27% осіб у цій віковій категорії мають вищу освіту.

Також, варто зазначити, що університет логістики в Німеччині пропонує українцям стипендії на навчання по чотирьох програмах: підготовка, бакалавр ділового адміністрування, магістр глобальної логістики, магістр міжнародного менеджменту. Ця пропозиція повністю покриває всі витрати на освіту, зазначено на сайті КЛУ університету.