Росія блокує доступ інспекторів МАГАТЕ до частини окупованої Запорізької АЕС

МАГАТЕ: Росія відмовляє інспекторам в доступі до реакторних залів Запорізької АЕС

Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) відмовлено у доступі до певних частин енергоблоків Запорізької АЕС, яку окупує Росія. Про це повідомляє МАГАТЕ.

Експертам МАГАТЕ не було дозволено увійти до реакторних залів блоків №1, 2 і 6 протягом останніх двох тижнів. "Це перший раз, коли експертам МАГАТЕ було відмовлено в доступі до реакторного залу блоку, який був на холодній зупинці. Там знаходиться активна зона реактора і відпрацьоване паливо", - зазначає МАГАТЕ.

Також продовжується обмеження доступу до турбінних залів ЗАЕС, зокрема до зон 3-го, 4-го та 6-го блоків.

Експерти МАГАТЕ все ще очікують на доступ до дахів реакторів, який був запланований на 19 грудня, але не відбувся через заявлені причини безпеки.

Окупанти також не надали команді МАГАТЕ графік технічного обслуговування АЕС на 2024 рік.

Раніше стало відомо, що російські окупанти відмовили команді МАГАТЕ в доступі до теплоелектростанції, яка знаходиться неподалік Запорізької атомної електростанції. Цей доступ необхідний для оцінки зовнішніх електричних ліній, які забезпечують резервне живлення ЗАЕС. Якщо виникне збій на цих лініях, ризик блекауту на Запорізькій АЕС збільшиться вдвічі.

Нагадаємо, що раніше експерти МАГАТЕ зафіксували запуск ракет неподалік Запорізької АЕС. Оцінюється, що такі військові дії можуть збільшити ядерну небезпеку.