Росія хоче прокласти підводний тунель до Криму: яка країна може їй допомогти

Російські та китайські бізнесмени, які мають тісні зв'язки з урядом своїх країн, провели конфіденційні переговори наприкінці жовтня про будівництво підводного тунелю, який міг би з'єднати Росію з окупованим Кримом. За розповідями The Washington Post, російська сторона цим хоче створити транспортний маршрут, який би був захищений від українських атак.

Росія підтримується в цьому проекті через зростаючу обуреність щодо безпеки Кримського мосту, який є ключовим логістичним маршрутом для російських військ, але його двічі атакували. Це свідчить про рішучість Росії зберегти контроль над Кримом.

Американські посадовці та інженери-експерти зазначають, що будівництво такого тунелю поруч із існуючим мостом посилює ризики для Китаю як політичні, так і фінансові. Китай ніколи офіційно не визнав анексію Криму, і компанії Китаю можуть потрапити під економічні санкції з боку США та Євросоюзу.

Незважаючи на це, електронні листи, які були перехоплені, свідчать про готовність однієї з найбільших будівельних компаній Китаю взяти участь у проєкті. Таку інформацію надали українські посадовці. Листи згадують зустрічі делегацій з Китаю в Криму, а в повідомленні від 4 жовтня говориться, що Китайська залізнично-будівельна корпорація CRCC "готова забезпечити будівництво залізниць та автомобільних доріг будь-якої складності в кримському регіоні".

Експерти, які працюють над великими міжнародними транспортними проєктами, заявляють, що технічно можливо побудувати тунель під Керченською протокою, і Китай має необхідний досвід та обладнання. Проте це буде величезний проєкт, який можна порівняти з будівництвом тунелю між Данією та Німеччиною, який триває вже вісім років і його вартість, за оцінками, перевищить 8,7 млрд доларів.

Раніше повідомлялося, що українські війська успішно витіснюють російський флот з Криму.