Росія планує створити військово-морську базу в Лівії

Росія має намір розширити свою військову присутність у східній Лівії, створивши військово-морську базу. Про це повідомляє Bloomberg.

Згідно з джерелами, президент Росії Володимир Путін та східний військовий командувач Лівії Халіфа Хафтар готуються до підписання оборонної угоди після зустрічі у Москві в кінці вересня.

Американська адміністрація вважає цю загрозу дуже серйозною.

Експерти стверджують, що "утримання Росії від Середземного моря було ключовою стратегічною метою - якщо Росія отримає доступ до портів у Лівії, це дозволить їй стежити за всіма країнами Європейського Союзу", - зауважує Джонатан Вінер, колишній спеціальний посланник США в Лівії.

За передбаченнями, російські військові кораблі отримають постійне право на стоянку в порту Тобрук у Лівії, що розташований в декількох сотнях кілометрів від Греції та Італії через Середземне море.

Зазначається, що це довгострокова перспектива, оскільки вона вимагатиме значної модернізації портових споруд. Наразі Росія має лише одну військово-морську базу в Середземному морі - у сирійському Тартусі.

Зараз Росія також створює в Африці приватну військову компанію для найманців, зокрема вагнерівців, на базі бригади, яка вивозиться з України, де вона брала участь у бойових діях.

Крім того, Україна може отримати військову техніку, що була конфіскована біля берегів Лівії в 2022 році.