Росія тестує електронні вибори для маніпуляцій на користь Путіна

Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, що російська влада запускає тестування електронної системи голосування перед президентськими виборами 2024 року. Метою цього тестування є забезпечення маніпуляцій з результатами на користь Володимира Путіна.

Аналітики вважають, що електронна система голосування, ймовірно, допоможе підвищити маніпуляції з результатами на користь президента Росії Володимира Путіна.

За повідомленням російського видання Meduza, портал державних послуг "Госуслуги" надіслав громадянам листи, у яких запрошував протестувати дистанційну електронну систему голосування з 15 по 17 листопада.

Офіційне оголошення російського уряду про тестування було зроблено 31 жовтня. За інформацією видання Meduza, уряд має намір залучити якомога більше суб'єктів РФ до використання електронного голосування на президентських виборах.

Аналітики ISW вказують, що ця публічна підготовка до виборів відрізняється тим, що сам Путін ще не оголосив про початок офіційної кампанії, а російські державні ЗМІ ще не почали позиціонувати Путіна як єдиного "життєздатного" кандидата.

У листопаді 2023 року, під час оголошення своєї президентської кампанії, Володимир Путін намірено буде уникаючи згадок про війну в Україні.