Росія викрала артефакти з античного Херсонеса

Росія викрала артефакти з античного Херсонеса

У Криму Росія викрала артефакти та зруйнувала Херсонес, світовий пам'ятку. Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради України.

Серед вивезених до російських музеїв об'єктів були знайдені фрески, посуд, предмети побуту та ікони. Крім того, було збудовано незаконний "театр" на місці Херсонесу.

Говорячи про це, Євгенія Кравчук, заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, нагадала про Резолюцію ПАРЄ щодо руйнування культурної спадщини та ідентичності України Росією.

Зазначено, що з 2014 року в Криму тривають масові грабежі, зокрема предметів і картин кримськотатарського народу. Більше 1000 артефактів було вивезено до Росії з кримських музеїв.

Незаконні археологічні дослідження, зокрема під водою, проводяться без звірки контексту або представлення результатів. Було знищено мусульманські місця поховань через будівництво Тавридської траси.

"У травні 2023 року вивезли золоті артефакти візантійського періоду з Херсонесу і незаконно вивезли з Криму. Росія руйнує, грабує і привласнює скарби, видаючи їх за свої", - заявила Євгенія Кравчук.

Зазначено також, що Крим можна відрізати від поповнення запасів і повернути під контроль України, за словами керівника ГУР Кирила Буданова.

Суспільний Херсон був захоплений військами РФ, а їх штаб-квартира розташувалася в будівлі філії "Суспільного".

Читайте також: