Російські генерали отримали підозру за обстріли ядерного об’єкта в Харкові, - СБУ

За обстріли ядерного об'єкта в Харкові підозру отримали 3 російські генерали - СБУ

Служба безпеки України зібрала докази причетності командувачів російських військ до обстрілів ядерного об'єкта в Харкові. Згідно з речником управління СБУ в Харківській області, серед підозрюваних - керівник Західного військового округу збройних сил Росії генерал-полковник Олександр Журавльов та його підлеглі.

Згідно зі зібраними доказами, протягом 2022 року за їхніми вказівками окупанти здійснили більше 70 обстрілів дослідницької установи ядерних технологій "Джерело нейтронів" в Харкові. Загарбники використовували різні засоби, включаючи авіабомби та реактивні системи залпового вогню.

Цей об'єкт працює при Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут" і є важливим науково-дослідним центром атомної промисловості та ядерної енергетики.

Експертиза, ініційована СБУ, оцінила матеріальні збитки внаслідок обстрілів у майже 15 млрд гривень. Слідчі Служби безпеки повідомили про підозру п'яти російським військовим згідно зі статтями Кримінального кодексу України, включаючи порушення законів і звичаїв війни та екологічного злочину.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Харківській області за керівництва прокуратури.