Румунія підтвердила падіння збитого «Шахеда» на своїй території

Офіційне підтвердження падіння російського літака "Шахеда" на території Румунії під час нічної атаки Росії на Україну було отримано від пресслужби Міністерства оборони Румунії.

Система радіолокаційного спостереження румунської армії виявила порушення повітряного простору під час атаки Росії на Україну. Згідно з даними, сигнал був зафіксований на малій висоті в районі села Грінду Тульчинського повіту.

Також підтверджується підняття в повітря винищувача F-17 та літака Eurfighter, належного Німеччині, відразу після виявлення сигналу.

Після ранкового обстеження місцевості було виявлено кратер глибиною 1,5 метра в безлюдній місцевості, за 4 км вище за течією від Грінду, як результат падіння російського літака.

З метою забезпечення безпеки району проводяться відповідні заходи та збираються докази для розслідування згідно з встановленими процедурами, зазначила пресслужба Міністерства оборони.

Міністерство оборони Румунії засудило Росію за атаки на об'єкти та елементи цивільної інфраструктури в українських дунайських портах, які суперечать міжнародним нормам гуманітарного права.

Румунія, раніше, вже виявляла уламки дронів після атак РФ.

Жителям румунського села на березі Дунаю розповіли про повітряну тривогу та можливе падіння уламків безпілотників. Ім запропонували зберігати спокій та сховатися в укриттях.

Для мешканців цього села, які знаходяться під загрозою через обстріл російських портів на іншому березі Дунаю, розпочали будувати укриття.

У Румунії вже встановили систему боротьби з дронами на кордоні з Україною і вона успішно працює.