Санкції Заходу. Нафтогазові доходи РФ продовжують падати

Нафтогазові доходи Росії зменшилися на 41%

Обсяги експорту та ціни нафти спричинили значне падіння доходів російського Нафтогазу. Санкції також вплинули на ситуацію, але в цілому ситуація була кращою, ніж очікувалося.

Нафтові компанії Росії зазнали значного зниження виручки через погіршення ринкових умов і обмежень на експорт. Обсяги експорту нафти Транснафтю знизилися на 8% за останні дев'ять місяців, а ціна нафти Urals зменшилася на 26%. Це спричинило нестабільність в логістичній мережі та фінансових потоках.

Найбільші російські нафтогазові компанії переживали складність подорожчання логістики та збільшення транзакційних витрат. Валютні доходи від продажу іноземної валюти знизилися на 58%. Роснефть звітувала про падіння виручки на 8% до 6,612 трлн рублів протягом дев'яти місяців 2023 року.

Уряд Росії прийняв "Пулково" в управління

Уряд Росії створив холдинг ВВСС для управління аеропортом "Пулково" в Петербурзі, забравши повністю частку іноземних компаній. Власність кіпрської компанії у "Повітряних воріт північної столиці" передано холдингу ВВСС.

Росія не увійшла до складу Ради Міжнародної морської організації

Росія не увійшла до складу Ради Міжнародної морської організації, яка координує питання безпеки судноплавства. У новий склад були обрані Китай, Греція, Італія, Японія, Ліберія, Норвегія, Панама, Корея, Великобританія та США.

План ЄС щодо прибутку від заморожених російських активів

Європейський Союз має намір передати прибуток від заморожених російських активів Україні, що може становити понад €200 мільярдів. Більшість цих активів знаходяться в кліринговій палаті Euroclear. Заморожені активи вже приносять ЄС прибуток у розмірі €3 мільярдів і сприяють створенню фонду допомоги Україні від Бельгії.

США планують скоротити нафтогазові доходи Росії

США намір удвічі зменшити нафтогазові доходи Росії до 2030 року. Санкції проти Росії будуть продовжуватися, навіть якщо війна з Україною завершиться, щоб запобігти переозброєнню та продовженню агресивної політики. США планують підтримувати різні заходи, зокрема, зниження ефективності тіньового флоту, що допомагає Росії обходити цінову стелю, встановлену Заходом.

Німеччина закриває консульства у Росії

Німеччина продовжує закривати свої консульства в Росії. Після закриття генконсульства в Калінінграді, закриття передбачається для Новосибірська та Єкатеринбурга.

Збірна Фінляндії не гратиме з командою Росії

Фінляндія відмовиться брати участь у Кубку світу з хокею, якщо Росія буде допущена до турніру. Причиною є напружені відносини між двома країнами.