Ситуація посилюється: у Польщі не вистачає працівників фізичної праці, причина

Ситуація посилюється: у Польщі не вистачає працівників фізичної праці, причина

У Польщі виникли проблеми з пошуком фізичних працівників. За даними Центрального статистичного управління, рівень безробіття в квітні 2024 року становив 5,1%, що є найнижчим показником цього року. Проте частина безробітних тривалий час не може знайти роботу, що погіршує ситуацію на ринку праці для фізичних працівників. Водночас, зарплати в цій сфері зростають, що активізується попит на кадри.

За оцінками видання, зросла загальна кількість робочих місць, зокрема серед фізичних працівників. У квітні 2024 року до служб зайнятості надійшло більше пропозицій роботи, ніж раніше. Отримати роботу у сфері виробництва складських робітників, електриків, слюсарів і т.д. стає все важче через недостатню кількість кваліфікованих кандидатів.

Проблеми з персоналом пов'язані зі зменшенням населення Польщі. За даними GUS, до 2060 року кількість населення скоротиться до 30,9 мільйонів осіб, а кількість людей працездатного віку зменшиться до 15 мільйонів. Також збільшиться кількість людей після працездатного віку. Молоді люди недостатньо зацікавлені в фізичній праці, їх приваблюють офісні роботи, а введення автоматизації не допомагає вирішити проблему з кадрами. Крім того, зменшується кількість іноземних працівників, зокрема з України, які шукають роботу в Польщі.

Експерти поки не мають готового рішення на цю проблему. Проте їм необхідно шукати нові способи привернення фізичних працівників та забезпечення ефективного функціонування ринку праці в цій сфері.

Читайте також: