FT: Україна може отримати до восьми ізраїльських батарей Patriot

FT: Україна може отримати до восьми ізраїльських батарей Patriot

Сполучені Штати, Ізраїль та Україна обговорюють можливість постачання Києву до восьми систем протиповітряної оборони Patriot.

За інформацією Financial Times, система Patriot спочатку буде відправлена з Ізраїлю до США, а потім доставлена в Україну. Ця угода може мати велике значення для відносин Ізраїлю з Росією.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив, що Київ продовжує працювати з країнами щодо отримання додаткових систем Patriot. "Ми закликаємо всі країни, які мають такі системи, надати їх Україні", - заявив Кулеба.

В квітні Ізраїль оголосив про плани вивести з експлуатації свої вісім батарей Patriot і замінити їх більш сучасними системами, але цей процес ще не розпочався через побоювання можливої ескалації конфлікту з Іраном.

Передача ізраїльських Patriot значно посилить оборонні можливості України, яка вже має чотири системи Patriot, поставлені США та Німеччиною.

Американські офіційні особи намагаються переконати уряд Ізраїлю, що зв'язки Росії з Іраном становлять серйозну загрозу, особливо у військовій сфері.

Ізраїльські батареї M901 PAC-2, які повністю сумісні з новішими моделями, мають більшу дальність і потужнішу боєголовку, ніж нова модель PAC-3. Це робить їх особливо ефективними для перехоплення російських винищувачів.

Питання передачі Patriot обговорювалося на рівні міністрів та високопосадовців трьох країн. Остаточне рішення поки що не прийнято.

Білий дім та уряд України відмовилися коментувати цю інформацію.

Читайте також: