Доходи Росії від нафти і газу у червні рекордно зростуть

Доходи Росії від нафти і газу у червні рекордно зростуть

Виручка Росії від нафти і газу в червні зросте більш ніж на 50% у порівнянні з минулим роком, до $9,4 мільярда. Причиною цього є зменшення субсидій нафтопереробним заводам та збільшення експортних продажів. Також відновлюється видобуток після атак на російські НПЗ безпілотниками. Ці доходи є важливим джерелом фінансування Кремлем видатків державного бюджету, який використовується для війни проти України.

Росія пересиляє свою нафту з Європи в Індію та Китай, що дає їй необхідні фінансові потоки для дефіцитного бюджету. Зараз Росія витрачає значні бюджетні ресурси на фінансування армії.

Зростання виробництва нафти і газу

Очікується, що в червні виробництво нафти і газу приноситиме Росії 814 мільярдів рублів (9,4 мільярда доларів США), порівняно з 794 мільярдами рублів у травні і 529 мільярдами рублів у червні 2023 року. Зараз уряд планує скоротити дотації НПЗ на 60 мільярдів рублів.

Підвищення доходів від продажу нафти та газу

Оглядачі Reuters стверджують, що уряд заклав дохід у обсязі 10,7 трильйона рублів у федеральний бюджет на 2024 рік від продажу нафти та газу. Це на 21% більше, ніж у 2023 році, коли ці доходи зменшились на 24% через падіння цін на нафту та експорту газу.

Витрати Росії на оборону

Росія змушена збільшити витрати на оборону та безпеку через російсько-українську війну. Початок війни призвів до двох річних дефіцитів, які перевищують 3 трильйони рублів, що становить приблизно 2% ВВП Росії. Щоб дофінансувати бюджет, Росія бере внутрішні запозичення та залучає кошти з Фонду національного добробуту.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: