Скільки цивільних перебуває в російському полоні: Лубінець назвав шокуючі цифри

За даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Дмитра Лубінець, в наш час у полоні окупантів перебуває близько 28 тисяч цивільних українців. Цю інформацію він надав під час свого виступу на міжнародній конференції з прав людини "Свобода або страх".

Лубінець також розповів про жахливі умови, в яких перебувають полонені. Люди там втрачають десятки кілограмів ваги, перебувають в критичному стані і через це потребують тривалої реабілітації. Ті, хто був у полоні і зміг повернутися, стверджують, що їх годують чимось непридатним для споживання, як, наприклад, фарбованою водою.

Один з прикладів жахливого стану полонених це людина, яка за п'ять місяців російського полону втратила 77 кілограмів ваги. Проте, докладніше розмістити полонених українців та встановити їх точну кількість Україні не вдається наразі.

Відзначимо, що з серпня цього року Росія практично припинила обмін полоненими з Україною. З початку війни Росії проти України нам вдалося розміняти понад 2,5 тисячі українських громадян, яких утримували окупанти.

Згідно із повідомленням Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, російські спецслужби збираються поширити дезінформацію в питанні причин припинення обміну військовополоненими за допомогою пропагандистських каналів. Головною метою цих дій є створення нестабільної ситуації в українському суспільстві та посівання недовіри до державних органів, які займаються організацією обміну полоненими.

Крім того, Києво-Печерська Лавра розпочала акцію під назвою "Дзвін Пам'яті та Надії", яка передбачає щоденне бирання дзвонів в підтримку військовополонених.