Скільки м’яса має бути в ковбасі і чи можна їсти «дитячі» сосиски дітям. Відповідь доктора технічних наук

Скільки м’яса має бути в ковбасі і чи можна їсти «дитячі» сосиски дітям. Відповідь доктора технічних наук

На прилавках багато видів сосисок, що називаються "Дитячі". Але не всі сосиски з такою назвою можна давати дітям. Про це розповіла Лариса Баль-Прилипко - доктор технічних наук, декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України.

«Сосиски не рекомендовано давати маленьким дітям, лише зі шкільного віку. Сосиски мають свій контроль, у них не має бути різних домішок, зокрема фосфатів, перцю. До сосисок для дітей є певні вимоги. Насамперед вони мають бути вищого ґатунку. Тобто не всі сосиски, на яких написано «Дитячі», дітям підходять», – сказала Лариса Баль-Прилипко.

За словами Баль-Прилипко, близько 30-40 років тому в Україні варені ковбаси, сосиски і сардельки становили 70% м’ясного асортименту. Це пов’язано з тим, що виробники отримували більше прибутку з ковбас. У минулому столітті існував державний стандарт якості – ГОСТ.

«Згідно з ГОСТом, ковбаси вищого ґатунку повинні були містити 95% м’ясної сировини, а решта - яйця, вершки, молоко. Перша категорія ковбасних виробів має містити 20% не м’ясної сировини. Це може бути замінено рослинним білком, таким як білок спельти. Але це не означає, що в ковбасу додають борошно. Це означає, що додають білок… Я не розумію, чому це лякає людей? Все життя наші бабусі і мами робили котлети, а для цього додавали інші інгредієнти до фаршу - батон, молоко. Котлета не перестане бути котлетою, тільки тому, що до неї додали батон! Тому все залежить від відсотків інгредієнтів та умов виробництва», - додала вона.

Нагадуємо, що через неконтрольований імпорт під виглядом гуманітарної допомоги в Україну часто потрапляє неповідомлені продукти, включаючи молоко і м'ясо. Після споживання консервів з однієї з таких партій двоє людей в Миколаївській та Київській областях захворіли на ботулізм.

Читайте також: