Скільки ухилянтів втекли з України: розслідування

Деякі українські чоловіки, щоб уникнути мобілізації, вирушають за кордон. Оскільки воєнний стан забороняє виїзд за кордон меншості призовного віку, вони використовують різні способи, такі як перепливання річок або симулювання хвороб. Майже 20 тисяч чоловіків втекли з України від початку війни, щоб уникнути призову до армії. Деякі перепливали небезпечні річки, інші просто втікали під покровом темряви. Інші 21 113 чоловік були затримані українською владою. Після російського вторгнення більшості чоловікам у віці 18-60 років заборонили виїзд. Але факти свідчать про те, що багато з них продовжували виїжджати щодня.

У матеріалі ВВС журналісти розповідають про декілька історій чоловіків, які втекли. Один з них, на ім'я Євген, запитав: "Що мені робити? Не всі ж воюють... Не потрібно тримати всю країну під замком. Не можна всіх під одну гребінку, як це робили в Радянському Союзі". Журналісти також зазначають, що близько 19 740 чоловіків нелегально перетнули кордон з Румунією, Молдовою, Польщею, Угорщиною та Словаччиною з лютого 2022 року по серпень 2023 року.

У статьї також описані найпоширеніші схеми ухилянтів. Більшість з них намагалися перетнути кордон пішки або вплав. Інші використовували фальшиві документи, що зазначали сфабриковані звільнення від призову. Українська влада розповідає, що серед тих, хто не підлягає призову, є чоловіки з медичними проблемами, батьки трьох і більше дітей тощо.

Українська влада реагувала на це явище, відсторонивши від посад тих, хто відповідає за військовий призов, і порушивши кримінальні звинувачення щодо деяких осіб. Проте, представник президента в парламенті визнає серйозність проблеми і розповідає, що Україна робить все можливе, щоб зменшити кількість випадків корупції в цій сфері.

В статті також згадується, що чоловіки, які втекли, можуть становити значну частину тих, хто потрібний Україні для поповнення її армії. Однак точну кількість загиблих українських військових під час війни не називають. І хоча деякі з утікачів мають успіх за кордоном, інші ризикують отримати штраф або тюремний термін, якщо їх спіймають.

Також у статті згадується про те, що ухилянти шукають допомоги в різних джерелах, включаючи спеціалістів з обміну повідомленнями, які пропонують послуги переправи через кордон. Є і ті, хто використовує фіктивні шлюби з інвалідами, щоб уникнути призову. Однак українська влада заявляє, що розслідує схеми ухилення від призову та планує викорінити їх.