Сьогодні розпочинається святкування Хануки: традиції та звичаї

Сьогодні ввечері о 7 годині розпочнеться святкування Хануки, яку традиційно відзначають протягом восьми днів. Ханука також називають "Свято восьми свічок" або "Свято вогнів".

У це свято прийнято запалювати особливий свічник - ханукію, в якому дев'ять свічок: вісім свічок символізують дні дива, а від дев'ятої свічки запалюють решту (у перший день - одну, у другій - дві і т. д.).

Ханука з єврейської перекладається як "урочисте відкриття". Свято триває вісім днів та починається 25-го числа місяця Кислева, який прив'язаний до місячного календаря. Тож це плаваюча дата, яка у 2023 році випадає на період з 7 по 15 грудня.

Свято Ханука має історичну основу. Спочатку дізнаємось про історію свята у 2 століття до нашої ери. В цей час іудеям було дозволено сповідувати релігію, але пізніше Антіох Епіфан заборонив релігію іудеям. Антіох нав'язував грецький культ та вважав себе божественним. Проте іудеї не здавалися і продовжували боротися за свою свободу. Після трьох років боротьби повстанці перемогли армію Антіоха та очистили Єрусалимський храм. Вогонь в золотій менорі горів протягом 8 днів, хоча було достатньо олії лише на одну ніч. Цей факт і став основою для святкування Хануки.

Протягом восьми днів святкування євреї запалюють ханукію, додаючи щодня по одній свічці. Зазначимо, що жінкам заборонено працювати під час горіння свічок, як символ вдячності за чудо Хануки. Євреї готують різні страви, такі як оладки, пончики та латкес. Під час свята вони отримують кишенькові гроші та іграшки, та грають у ханукальну дзигу. В синагогах читають молитву подяки, а ханукію виставляють у вікно.

Отже, Ханука - це свято, яке святкують щорічно, вшановуючи історичну подію, пов'язану з перемогою іудеїв та дивом золотої менори. Це свято заповнене традиціями та звичаями, які передаються з покоління в покоління.