США написали листа Україні щодо реформ з пріоритетами і термінами – ЗМІ

Заступник радника Білого дому з національної безпеки з питань міжнародної економіки Майк Пайл відправив на адресу Координаційної платформи донорів лист із переліком реформ, які повинна зробити Україна для продовження надання їй військової допомоги.

Лист був також відправлений прем'єр-міністру України Денису Шмигалю та Офісу президента України. Про це повідомила "Українська правда".

ЗМІ опублікувало документ. У ньому прописані зміни по пріоритетності їх впровадження: 0-3 місяці, 3-6 місяців, рік, 18 місяців, повідомляють.

Вони стосуються функціонування наглядових рад державних підприємств, антикорупційних органів (САП, НАБУ, НАЗК), Вищої ради правосуддя, судової гілки влади.

Також пріоритетними протягом року вказані зміни в роботі Міністерства оборони, силових відомств.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Внести зміни до законодавства з метою уточнення відносин між керівником САП та генеральним прокурором для посилення процесуальної незалежності САП у справах", сказано в документі.

Щодо Національного антикорупційного бюро, сказано "збільшити кількість слідчих щонайменше на 300 осіб".

"Посилити криміналістичну спроможність НАБУ", йдеться.

Також говориться про перезапуск Вищої ради правосуддя.

"Створити Службу дисциплінарних інспекторів за безпосередньої та конструктивної участі незалежних експертів, забезпечивши добір висококваліфікованих інспекторів, доброчесних, професійних та з належною винагородою", сказано.

Крім того йдеться про збільшення кількості суддів Вищого антикорупційного суду і "дозволити розглядати певні справи одноособово, а не колегією з трьох суддів".

"Що сприятиме справедливому та ефективному розгляду зростаючої кількості корупційних справ", сказано.

У документі говориться про реформування Верховного і Конституційного суду.

Щодо Міністерства оборони, йдеться про реформування "процедури озброєння і державних закупівель, відповідно до стандартів НАТО".

"Розпочати реорганізацію Бюро економічної безпеки", сказано.

Щодо Служби безпеки України, то сказано "ухвалити законопроєкти щодо реформування та подальшої реструктуризації СБУ, зокрема обмежити правоохоронні повноваження СБУ лише тими, що пов'язані з контррозвідкою, антишпигунською діяльністю, кібербезпекою та боротьбою з тероризмом".

Минулого тижня президент України Володимир Зеленський зустрівся у Вашингтоні із президентом США Джозефом Байденом.

Україна отримає від США більше артилерії, боєприпасів і протитанкової зброї, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Цього місяця стало відомо, що Байден призначив спеціального представника з питань економічного відновлення України.