США вирішили страчувати в'язнів за допомогою нового методу

У Верховному суді штату Алабама було прийняте рішення щодо використання нового методу страти – азотної гіпоксії. Прокурор Алабами отримав ордер на страту Кеннета Сміта, засудженого за вбивство в 1988 році. Сміт та його спільнику було заплачено по тисячі доларів за цей злочин. Через 35 років злочин був розкритий, і родина жертви довго чекала на справедливість.

Кеннет Сміт вбив жінку на замовлення її чоловіка. Він був засуджений за цей злочин разом з іншим чоловіком. Жертва була дружиною пастора і була побита і нанесене ножове поранення. Сміт визнав свою провину і з 1996 року перебуває у в'язниці, а його спільника стратили у 2010 році.

Хоча очікування на страту Кеннета Сміта довге, генеральний прокурор Алабами висловив вдячність адвокатам, які допомогли завершити цю справу. Варто відзначити, що минулого року було відмінено страту Сміта через проблеми з введенням ин'єкції.

Рішення Верховного суду Алабами про використання азотної гіпоксії як способу страти приєдналося до Оклахоми та Міссісіпі. Однак жоден з цих штатів ще не намагався застосувати цей метод. При азотній гіпоксії в'язним буде припинено доступ до кисню, поки вони дихають тільки азотом. Противники цього методу наголошують на його несправедливості та ризику небезпеки для здоров'я людини.

Смертельні ин'єкції вже декілька десятиліть не є надійним методом страти. В останні роки декілька людей вдалося вижити після такої ін'єкції, серед них і Кеннет Сміт. Тому у США знову згадали про розстріл як альтернативний метод страти. Зараз лише в чотирьох штатах розстріл є законною практикою, але його використання вкрай рідкісне.