Стало відомо, які популярні продукти подорожчають перед Новим роком

У грудні 2023 року розпочнеться сезон цитрусових. За словами Тетяни Шувар, очільниці відділу маркетингу гуртового ринку, зростаючий попит призведе до підвищення цін на ці фрукти перед новорічними святами.

Шувар пояснює, що цього року підприємці почали активно імпортувати грецькі мандаринки ще з липня. Це свідчить про зміни вподобань споживачів. Раніше мандарини в липні не імпортувалися.

Ціни на цитрусові залежать від розміру та країни походження. Найдорожчі фрукти приходять з Італії, Іспанії та Греції, а найдешевші - з Туреччини.

Залежно від сезону, ціни на цитрусові можуть змінюватися. Зазвичай, вони найвищі за 10-14 днів до свята Миколая та на початку сезону, коли пропозиція ще невелика. Після 6 грудня ціна може знизитися на 5-10%.

За даними Тетяни Шувар, у 2023 році не очікується дефіциту цитрусових, але ціна на них точно буде зростати. За прогнозами аналітиків, до свята Миколая банани подорожчають на 10%, а мандарини та інші цитрусові - на 15-18%. Але після 6 грудня ціни знизяться.

Ціни на мандарини:

  • Турецький мандарин сорту Суцума - 45-60 грн за кг;
  • Італійська климентинка - 60-68 грн за кг;
  • Іспанська - 85-90 грн за кг;
  • Африканська - 95-100 грн за кг.

Крім цього, споживачі можуть розраховувати на полегшення продовольчої інфляції в наступному році. Ціни на ключові продукти харчування, такі як цукор, кава, кукурудза та соєві боби, знизяться через збалансоване постачання.

За даними експертів, до кінця поточного місяця очікується підвищення цін на найпопулярніші категорії продуктів харчування на рівні від 3% до 8%.

Нагадаємо, що ціна на молоко-сировину в Україні на початку листопада 2023 року в середньому піднялася на 68 копійок і становила 13,44 грн/кг без ПДВ.