Стефанишина відповіла, чи буде Україна примусово повертати чоловіків з-за кордону

Україна не змушуватиме повертатися чоловіків призовного віку з інших країн

Віце-прем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина відповіла на запитання щодо примусового повернення чоловіків призовного віку з інших країн. Вона зазначила, що Україна не здійснюватиме таких заходів. Також вона підкреслила, що уточнення даних у ТЦК про хлопців не означає, що їх автоматично відправлять на фронт.

"Україна ухвалила закон про мобілізацію, і ми повинні розуміти, в якому обсязі ми можемо замінювати хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації - облік та інформацію. І це першочергова мета нашого рішення", - заявила Ольга Стефанишина.

Також було оголошено, що у травні до України завітає єврокомісар із внутрішніх справ та міграції Ілва Йоганссон. Відомо, що одним із головних питань, які обговорюватимуться, стане юридичний статус українців за кордоном після закінчення тимчасового захисту в ЄС у березні 2025 року.

"Тому обмежень та примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до воюючої країни не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і давайте не забувати, що війна триває і ми повинні її виграти", - підкреслила віце-прем'єр.

Минулого разу Польща висловила свою позицію щодо повернення українців призовного віку. Також українцям було призупинено видачу паспортів за кордоном, а консульства обмежили надання послуг чоловікам.