Столтенберг пояснив, чи буде стаття 5 НАТО гарантією безпеки України після війни з РФ

Столтенберг пояснив, чи буде стаття 5 НАТО гарантією безпеки України після війни з РФ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пояснив, що існує різниця між запрошенням до членства в альянсі та запрошенням до членства в Європейському Союзі. В ЄС процес переговорів може зайняти роки, тоді як в НАТО запрошення аналогічне до членства з правами, включаючи статтю 5.

Столтенберг нагадав, що на саміті у Вільнюсі минулого року всі союзники погодилися з тим, що Україна стане членом НАТО. Він зазначив, що важливі рішення були прийняті минулого року, а План дій щодо членства був прибраний. Він підкреслив, що відмінність між НАТО і Європейським Союзом полягає в тому, що в НАТО процес запрошення відбувається швидко, а в ЄС може зайняти довгий час.

Столтенберг також висловився проти повернення до двоетапного процесу набуття членства. Водночас, він наголосив, що Україна має зобов'язання стати членом НАТО. Він додав, що після закінчення цієї війни має бути гарантія того, що вона не повториться, і Росія не зможе знову атакувати. Він зазначив, що вже були приклади, коли Росія захоплювала Крим і дестабілізувала ситуацію на Донбасі після довгих очікувань. Тому він закликав надати допомогу Україні у побудові оборони, а стаття 5 буде гарантією безпеки.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: