Страйк польських перевізників: затори розтягнулися на десятки кілометрів (відео)

На кордоні виникли дуже довгі затори через протести польських перевізників, які вже тривають тиждень. В мережі користувачі публікують відео.

Протест перевізників перед прикордонними переходами триває вже восьмий день. Черга з вантажівок, які очікують на в'їзд до прикордонного переходу в "Дорогуску", що веде до українського "Ягодина", простягається близько на 30 км. Загалом черги досягають до 60 км.

У соціальних мережах водії показують величезну кількість машин, які застрягли на кордоні.

Зазначимо, що протестувальники перекривають дороги для великовантажного транспорту. Щогодини пропускають по пару вантажівок на виїзд і в'їзд до Польщі. Перевізники, що протестують, вимагають, серед іншого, заборонити реєстрацію транспортних компаній з іноземним капіталом у їхній країні та розв'язати проблеми з українською системою електронної черги.

Протест відбувається на трьох найбільших пунктах пропуску на кордоні з Україною: "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська" і "Дорогуськ-Ягодин". Уряд Польщі отримав вимоги перевізників, включаючи повернення практики дозволів для українських перевізників, посилення правил перевезень за Європейською конференцією міністрів транспорту (ЄКМТ) для іноземних перевізників та неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо їхня фінансова діяльність відбувається за межами ЄС. Інші вимоги включають створення окремої черги для автомобілів з номерами країн ЄС, створення окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур і отримання доступу до української системи "Шлях".

За останню добу через пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ" перетнули кордон 27 транспортних засобів, "Рава-Руська-Гребенне" - 40 транспортних засобів, а "Краківець-Корчова" - 227 вантажівок.

Представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України планують провести зустріч з представниками польської сторони на кордоні для розблокування пунктів пропуску.