Сутички з "беркутівцями" і ультиматум Януковича: згадуємо революційне 19 лютого - фото, відео

Масштабні сутички між силовиками і учасниками Революції гідності розпочалися в Києві з 18 лютого 2014-го. Вони продовжувалися і вночі 19 числа, яке тоді припало на середу.

Gazeta.ua продовжує у фото та відео-матеріалах згадувати найгарячіший етап протистояння в центрі української столиці. Сьогодні пропонуємо підбірку за 19 лютого. Галерею за попередній день можна переглянути за цим посиланням.

ХРОНОЛОГІЯ 19 ЛЮТОГО 2014-ГО

Практично всю ніч 19 числа, у Києві горів Будинок профспілок та продовжувалися сутички майданівців із "беркутівцями" та "тітушками".

Паралельно лідери опозиції проводили переговори із президентом Віктором Януковичем. Вони тривали до другої і ночі, але нічим не закінчилися. І вже о 04:15 тодішній глава держави звернувся до мітингувальників із вимогою здатися.

На ранок 19 лютого, "беркутівці" зачистили більшу частину Майдану, але повністю захопити площу їм не вдалося. Силовики мусили відійти і в цей момент до протестувальників прибула підмога кілька автобусів із людьми з Західної України. Вони допомогли відтіснити "беркутівців" і "тітушок" та повернули контроль над Майданом.

Ближче до обіду в Службі безпеки України оголосили про початок проведення антитерористичної операції на усій території країни. До Києва відправили десантників із Дніпра.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Ввечері "Укрзалізниця" скасувала усі потяги зі Львова до Києва. О 18:00 планувався новий штурм Майдану, але його відклали. Влада пішла на нові переговори із представниками опозиції.

Усього за день в сутичках із силовиками і "тітушками" загинуло щонайменше восьмеро людей.

ЩО БУЛО У РЕГІОНАХ

Ескалація насильства в Києві спричинила нову хвилю протистояння і в регіонах. У багатьох містах 19 лютого були захоплені будівлі облдержадміністрацій, управлінь МВС та СБУ.

Зокрема, штурмували адмінбудівлі у Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Чернівцях, Ужгороді, Черкасах, Дніпрі, Хмельницькому, Житомирі, Вінниці. Атаки супроводжувалися підпалами будівель силових структур.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

21 листопада в Україні відзначають День гідности та свободи на честь початку цього дня помаранчевої революції 2004-го та Революції гідності 2013 року. Відповідний указ президент Петро Порошенко підписав 13 листопада 2014-го .

Свято є наступником Дня свободи, що відзначали 22 листопада у 2005-2011 роках на честь помаранчевої революції. Його скасував указом президент Віктор Янукович.