Швейцарія готується висилати біженців призовного віку? ЗМІ розповіли, що їх чекає

 Швейцарія готується висилати біженців призовного віку? ЗМІ розповіли, що їх чекає

Швейцарія обговорює допомогу Україні та статус біженців

У Швейцарії виникла дискусія, чи потрібно надати українським біженцям військового віку статус S - особливого міграційного статусу. Зараз цей статус мають близько 12 тисяч українських чоловіків, але точна кількість військовозобов'язаних серед них невідома. Швейцарські політики мають різні точки зору на це питання.

Деякі праві партії заявляють, що Швейцарія прихистила "11 тисяч дезертирів" та пропонують висилати їх назад в Україну. Ліві партії вважають, що це лицемірство та питання є нереалістичним з правової точки зору.

Хто потребує захисту насправді? Жінки, діти та люди похилого віку. Але потенційні призовники - це не біженці. Представники лівих партій вважають за краще одночасно постачати зброю і вкривати у себе потенційних призовників. Але ж хтось має керувати танками. Усе це неможливо назвати проявом істинної солідарності. - Паскаль Шмід, Швейцарська народна партія

Крістіан Вассерфаллен, представник правоцентристської партії лібералів, вимагає підписання угоди з Україною, щоб висилати військовозобов'язаних назад та допомагати Україні в комплектуванні армії.

Але інші політики категорично відкидають цю ідею як негуманну та несумісну зі швейцарськими традиціями. Останнім часом більшість політичних партій Швейцарії критикує систему тимчасового міграційного захисту, стверджуючи, що вона надто дорога та сприяє зловживанням.

На Глобальному саміті миру у Швейцарії було прийнято рішення надавати статус тимчасового захисту S українцям, які походять з територій під контролем Росії або з активними бойовими діями.

Читайте також: