Три українські сім'ї з дітьми вдалося вивезти з тимчасово окупованих територій (фото)

Три українські сім'ї з дітьми вдалося вивезти з тимчасово окупованих територій (фото)

Ще три сім’ї з дітьми повернулися з тимчасово захоплених територій

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Фейсбуці, що з тимчасово захоплених частин Запорізької та Донецької областей виїхали ще три сім’ї з дітьми.

Працівники нині захопленої Запорізької АЕС, у яких – трирічна дитина. Відмовившись від співпраці з російською псевдовладою, вони пережили обшуки, погрози, залякування, примус, фізичне насильство, затримання та допити.

Інша сім’я – мама з восьмирічним сином – переховувалися в дідуся та бабусі. Хлопчик навчався онлайн в українській школі. Одного разу до їхнього будинку з обшуком прийшли росіяни.

На щастя, у кімнату, де школяр займався і мав розкладені книжки українською мовою, росіяни не зайшли. Нині дитина в Україні і зможе здобувати освіту рідною мовою, не ховаючись

Також повернули дев’ятирічного хлопчика з тимчасово захопленої частини Донецької області. Хлопець навчався онлайн в українській школі.

Матері нав'язливо пропонували відправити дитину “на відпочинок” у Татарстан. Жінка постійно писала відмови, адже знала про випадки, коли з подібних “відпочинків” діти не поверталися.

Правоохоронні органи вже поспілкувалися з родинами, щоб встановити, які злочини вчиняли російські загарбники. Усім сім'ям запропонували безкоштовну медичну та психологічну допомогу. Нагадаємо, Україна раніше повернула 11 дітей, що знаходилися на тимчасово окупованих територіях та в Росії.

Також було повернуто 14-річну дівчинку-сироту і чотирьох інших дітей з їхніми батьками з окупованого лівобережжя Херсонщини. Європейський Союз також планує додати до нового санкційного списку осіб, які були причетні до депортації українських дітей.

Читайте також: