У Японії можна безкоштовно отримати нерухомість: чому так сталося

У Японії можна безкоштовно отримати нерухомість: чому так сталося

Число порожніх будинків в Японії досягло рекордного рівня. Наразі їх кількість становить 9 мільйонів, оскільки населення країни постійно зменшується. Найбільше порожніх будинків знаходиться в великих містах, таких як Токіо та Кіото. Про це повідомляє CNN.

Останнім часом міжнародні ЗМІ все частіше згадують про порожні будинки в Японії, які можна придбати за низькою ціною або навіть отримати безкоштовно. Агентства нерухомості активно пропонують допомогу іноземним клієнтам з отриманням таких будинків. Зауважується, що японці не поспішають заселятися в старовинних будинках за низькою вартістю. 

Міністерство внутрішніх справ та комунікацій Японії опублікувало результати статистичного дослідження житла та земель, згідно з яким в країні є 9 мільйонів порожніх будинків. Це на 510 тисяч більше, ніж у 2018 році і є найвищим показником з 1993 року, коли порожніх будинків було 4,48 мільйона. Через 30 років кількість порожніх будинків зросла більш ніж удвічі. 

З досліджених об'єктів нерухомості понад 4,4 мільйони можна здавати в оренду, але вони залишаються порожніми протягом тривалого часу і в основному розташовані віддалено від великих населених пунктів. Статус понад 3,8 мільйонів об'єктів невідомий, і всього 330 тисяч з 9 мільйонів порожніх будинків виставлені на продаж.

Наразі загальна кількість житлових одиниць в Японії становить 65,02 мільйони, що на 2,61 мільйона більше, ніж у попередньому дослідженні. Це найвищий показник усієї історії. 

Прогноз на майбутнє

Навчальний інститут Номура прогнозує, що до 2033 року більше 30% будинків в Японії будуть порожніми. Консультант інституту Номура Ватару Сакакібара описує це як проблему, що загрожує: «Якщо третина будинків порожня, це означає, що в середньому на кожний будинок припадатиме одне незаселене житло. Порожні будинки перетворюються на смітник, їх легко руйнують, а також привертають підозрілих осіб. Наявність 30% порожніх будинків, безумовно, небезпечна з точки зору безпеки та запобігання ризикам».

Раніше було оголошено, що Японія послабила візові вимоги для громадян України з 24 червня. Це сприятиме подальшому розвитку взаємовідносин між країнами, включаючи культурний обмін та комерційні відносини.

Читайте також: