У Франції стає більше «наддовгожителів»: дослідники пояснили феномен

У Франції все більше людей проживає до ста років і більше. За даними Національного інституту демографічних досліджень (INED), з'явилася нова вікова група «наддовгожителі», до якої входять люди, яким за 110 років.

Франс Месле, демограф і один з авторів дослідження, зазначив, що спостерігається збільшення числа дуже літніх людей, хоча це зростання є незначним з демографічної точки зору.

За даними Французького статистичного бюро (INSEE), на початку 2023 року кількість людей віком 105 років і старше в Франції становитиме майже дві тисячі осіб. У 1981 році таких довгожителів було близько тисячі. Зараз їх кількість досягає 31 тисячі, що у тридцять разів більше, ніж у 1970 році.

Більшість людей, яким виповнилось 100 років, є жінками. За даними INSEE, у 2023 році жінки становитимуть 86% від всіх довгожителів. Серед людей, яким виповнилось 105 років, жінок буде понад 90%.

Експерт з довгожителів Лоран Туссье вказує, що жінки старше 105 років зазвичай виконували важку фізичну працю та дотримувалися здорового харчування на основі натуральних продуктів.

У Франції немає округів, де би було надзвичайно багато людей старше ста років. Проте на Антильських островах у Карибському басейні виявлено значну кількість довгожителів, особливо тих, кому за 110 років і більше. На Гваделупі та Мартиніці кількість довгожителів майже в вісім разів перевищує кількість жителів, як уласне у Франції.

Причини цього явища невідомі, але дослідники припускають, що це може бути пов'язане зі специфічним населенням цих островів, де проживають головним чином нащадки рабів. Також можливо, що екстремальні умови на островах вплинули на відбір генів довголіття.

За даними INSEE, у Франції проживає багато довгожителів, і очікувана тривалість життя жінок найвища серед країн Європейського союзу й становить 85,2 роки (на 2022 рік).

Найстаріша француженка, Марі-Роз Тессьє, проживає в будинку для людей похилого віку в Ле-Сабль-д'Олоні, на заході від Парижа. Вона святкуватиме своє 114-річчя 21 травня. Найстарішою людиною у світі є 117-річна Марія Браньяс Морера, яка народилася у Сполучених Штатах і проживає в Іспанії.

Найстаршою людиною у світі, за даними Книги рекордів Гіннесса, була Жанна Кальман, яка померла в 1997 році у віці 122 років.

У Венесуелі помер найстарший чоловік у світі Хуан Вісенте Перес Мора. Йому було 114 років і 339 днів. Інформацію про це опублікував El Nacional.