У Києві розстріляли десятки людей: найтрагічніший день на Майдані у фото та відео

Сьогодні в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. Загиблих майданівців вшановують кожного 20 лютого із 2015-го.

Саме в цей день, дев'ять років тому, у сутичках із "беркутівцями" та "тітушками" загинуло найбільше учасників Революції гідності. Силовики вбивали людей із вогнепальної зброї, по майданівцям стріляли снайпери.

Gazeta.ua пропонує згадати найтрагічніший день Революції гідності у відео та архівних фотографіях.

ХРОНОЛОГІЯ 20 ЛЮТОГО

Після протистоянь у попередні два дні, влада оголосила перемир'я. Майданівці вирішили повернутися на втрачені позиції. О 08:30 революціонери зайняли приміщення Міністерства аграрної політики, а згодом Жовтневий палац та Український дім.

Коли ж беззбройні у більшості своїй активісти почали підійматися уверх по вул. Інститутській по ним відкрили прицільний вогонь. Снайпери цілили людям у голови, шиї та грудні клітини. Близько 14:00 були повідомлення про 35 убитих майданівців. Їх тіла побратими забирали з-під обстрілів та несли до барикад, накривали українськими стягами.

Після 15:00 силовикам почали масово роздавати зброю. Але наказу на її застосування не було віддано. Інакше жертв серед українців було би значно більше.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Усього 20 лютого загинуло біля 50 майданівців, за офіційними даними.

ВЕРХОВНА РАДА

Близько 17:00 нардепи зійшлися у парламент аби обговорити ситуацію в центрі Києва. По 22:00 вони прийняли постанову "Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України". Цим актом парламент по суті визнав, що дії силовиків були незаконними.

ЩО БУЛО У РЕГІОНАХ

20 лютого про вихід із Партії регіонів заявив голова Київської міської державної адміністрації Володимир Макеєнко. Також покинув лави партії голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Татусяк.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Силові структури у Львівській та Закарпатській областях оголосили про перехід на бік протестувальників.

21 листопада 2013 року президент Віктор Янукович призупинив переговори про асоціацію з Європейським Союзом. Ввечері у Києві на майдан Незалежності вийшли невдоволені таким рішенням студенти. Це стало початком Революція гідності, яку у перші тижні називали Євромайданом.

Революція гідності тривала 94 дні. До восьмої річниці Майдану Gazeta.ua готувала велику фотопідбірку тих подій із власного архіву за 2013-2014 роки.