У Києві затримано ексчиновника, який працював на терористів «ЛНР»

СБУ затримала колишнього чиновника, який працював на російську розвідку

Спеціальна служба України (СБУ) затримала колишнього чиновника, який працював на російську Федеральну Службу Безпеки (ФСБ) і пропонував приєднати східні регіони України до Ростовської області РФ.

Затриманим виявився колишній чиновник, який раніше працював у Міністерстві палива та енергетики, Держкомрезерві та Міністерстві вугільної промисловості. Після звільнення він намагався підкорити себе як "політексперт" та писав видання, в яких прославляв агресивну політику Росії щодо України.

Виявилося, що він підтримував прямий зв'язок з керівником російської розвідки, який координував його діяльність проти України. Він також співпрацював з терористом Пасічником і надавав йому рекомендації щодо підсилення репресій проти українських патріотів в окупованому Луганську. Також він пропагував "приєднання" східних регіонів України до Ростовської області у соцмережах.

Служба безпеки задокументувала факти злочинної діяльності російського агента і затримала його у його помешканні. Експертиза підтвердила, що матеріали, які були підготовлені ним на замовлення ФСБ, спрямовані проти державної безпеки України.

Під час обшуків у помешканні та автомобілі зрадника була знайдена комп'ютерна техніка, мобільні телефони і документи, що підтверджують його діяльність на користь РФ. Також виявлено "відзнаку за взаємодію" від представників держави-агресора, а також заборонену комуністичну та прокремлівську символіку.

На підставі отриманих доказів затриманого повідомили про підозру за статтями 111 (державна зрада) та 161 (порушення рівноправності громадян)

Зловмиснику обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Він може отримати до 15 років ув'язнення.

Раніше Служба безпеки спільно з поліцією успішно провела операцію з припинення діяльності понад 100 call-центрів, які викрадали персональні дані та гроші українців та іноземних громадян.