У Латвії суд оштрафував власника автомийки за дискримінацію українки

28 листопада Ризький міський суд ухвалив рішення, згідно з яким власник автомийки повинен виплатити компенсацію моральної шкоди громадянці України в розмірі 1 тис. євро. УЦьому повідомляє Латвійський центр прав людини.

За інформацією, громадянка України прибула до Латвії у березні 2022 року, шукаючи притулку від війни. Вона приїхала на своєму автомобілі та вирішила помити його на автомийці в центрі Риги після довгої дороги. Але коли працівники автомийки побачили український номер автомобіля, вони відмовилися надати послугу, заявивши, що власник автомийки заборонив обслуговувати українців.

Жінка спочатку покинула автомийку, але згодом повернулася, щоб переконатися, що зрозуміла ситуацію правильно і запросити вибачення. Проте їй знову було відмовлено у митті машини. Вона також зробила аудіозапис розмови з працівником, в якій він сказав: "Поміняйте номери, тоді помиємо".

Обурена дискримінацією, жінка звернулася до поліції. Правоохоронці провели перевірку і отримали пояснення від працівників автомийки, які підтвердили дію відповідно до вказівки керівництва. Пістраждала також звернулася до Латвійського центру прав людини, який надає юридичну допомогу в таких випадках.

Ризький міський суд визнав, що власник автомийки порушив заборону дискримінації, яка встановлена в конституції та законі про захист прав споживачів Латвії. Він повинен виплатити компенсацію моральної шкоди у розмірі 1 тис. євро. Суд врахував, що відповідач не спростував ситуацію та не вибачився.