У Шотландії почалися навчання Sea Breeze 2024 за участі військових ВМСУ — The Times

У Шотландії почалися навчання Sea Breeze 2024 за участі військових ВМСУ — The Times

Збройні сили Великої Британії та США проводять навчання Sea Breeze у водах Шотландії, щоб Україна та союзники вміли очищати Чорне море від мін.

Високопоставлений офіцер ВМС України наголосив, що навчання в Шотландії є дуже важливим для України та її союзників, оскільки воно допоможе виявляти та знешкоджувати міни в Чорному морі.

Українські моряки навчатимуться виявляти міни під водою разом з військовослужбовцями ВМС США, Королівського флоту Великої Британії та ВМС України в Глазго (Шотландія). Головною метою навчань є подолання викликів, які міни становлять для безпеки на морі, глобальної продовольчої безпеки й торгівлі, повідомляє The Times.

Навчання відбуватимуться на двох колишніх кораблях Королівського військово-морського флоту, які були передані ВМС України. Операція спрямована на інтеграцію та управління протимінними кораблями і на роботу штабу української оперативної групи, підтриманої міжнародними офіцерами та наставниками.

Командор Дмитро Коваленко, начальник управління підготовки Командування ВМС ЗС України, зазначив, що українські кораблі повністю готові до дій.

Коваленко додав, що основною небезпекою в Чорному морі зараз є російська агресія проти України, а після закінчення війни Україна планує використовувати набуті навички для захисту портових зон, розмінування та забезпечення безпеки кораблів, оскільки мінна небезпека загрожує не лише Україні, але й румунським та болгарським водам.

"Основна небезпека зараз у Чорному морі — це, звичайно, російська агресія проти України, але після закінчення війни ми розраховуємо використовувати ці засоби й навички, які наші сили отримають для захисту портових зон, для розмінування, утилізації всіх мін і для забезпечення безпеки кораблів. Зважаючи на те, що мінна небезпека є дійсно специфічною, яка загрожує не лише українським берегам, [але] ми маємо багато випадків мінної небезпеки поблизу румунських та болгарських вод", — додав Коваленко.

У навчаннях братимуть участь Болгарія, Естонія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Польща, Румунія, Туреччина, Швеція і Японія. Вони будуть спостерігати за навчаннями або надавати наставницьку допомогу.

Навчання Sea Breeze 2024

Навчання Sea Breeze 2024 відбудуться з 26 червня до 5 липня в затоці Ферт-оф-Клайд поблизу Глазго і на озері Лох-Ейв. Це перші з трьох навчань Sea Breeze, які відбудуться цього року, інші два відбудуться пізніше в Болгарії.

"Двотижневий навчальний курс розділений на два тижні: перший тиждень — переважно теоретичний, а другий — більш практичний, спрямований на імітацію реальних морських операцій зі знешкодження мін", — зазначає газета.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: