У травні відключення електроенергії можуть зачепити всіх українців, - експерт

Проблеми енергетики в Україні: експерт попереджає про наближення важкого часу

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп зазначив, що минулий тиждень показав проблеми, з якими стикається енергосистема України. Це дозволило розуміти масштаб викликів, які постануть у майбутньому.

"Легке похолодання дало розуміння масштабу викликів, які постануть перед нами в майбутньому. Утім, проблеми побачили, явно, не всі. У побутових споживачів не було відключень, тому багато хто з них досі не знає реальної ситуації в енергетиці", - підкреслив експерт.

Прокіп зазначив, що ситуація поточної енергетичної системи має свої особливості. Імпорт електроенергії здійснюється щодня, практично не припиняючись, і вечірній пік споживання наближається до критичного рівня.

"Ситуація така: імпорт відбувається щодня, практично щогодини. Вечірній пік споживання наближається до критичного. Системному оператору доводилось обмежувати промислових споживачів в години пік.

Проте ілюзію безпроблемності вдасться утримувати не довго. У травні, коли почнеться спека, якщо не зміниться культура споживання, в системі будуть суттєві дефіцити. І тоді відключень для усіх не уникнути".

Експерт став питання, яке занепокоює багатьох: кому будуть робити відключення? Чи всі отримають однаково жорсткі графіки? Варто врахувати, що в умовах війни можливо варто дати перевагу безперебійному енергопостачанню бізнесу та промисловості, зокрема важливих підприємств, що працюють на потреби армії та фронту.

"Може, варто переглянути підхід до пріоритезування відключень в умовах воєнного часу – з побутових споживачів на користь промисловості та бізнесу?

У час війни, мабуть, важливо, щоб бізнес працював з якомога меншими перебоями: це і робочі місця, і створення доданої вартості, і робота багатьох підприємств безпосередньо для потреб армії та фронту", - зазначив Андріан Прокіп.

Варто зазначити, що "Укренерго" залучає аварійну допомогу з Європи майже цілодобово протягом двох днів.