У Заходу застарілий погляд на війну в Україні, ракети треба було давати раніше - The Atlantic

У Заходу застарілий погляд на війну в Україні, ракети треба було давати раніше - The Atlantic

Вкрай важливо надати допомогу в перемозі України у війні якомога швидше. Комбінація російських ядерних загроз і застарілих уявлень Заходу про великі танкові прориви поставила Україну в скрутне становище.

Західні союзники України занадто довго озброювали Збройні сили України, думаючи про війну, яка ледь передбачається тепер, пише в статті для The Atlantic професор стратегічних досліджень Університету Сент-Ендрю в Шотландії Філіп Пейсон О'Браян.

Після більш ніж 500 днів після російського вторгнення на карті видно лише невеликі, поступові зміни на лінії фронту.

Українські ракетні удари в тилу ворога принесли помітні результати. Зокрема, вони змусили Росію вивести основні елементи Чорноморського флоту з Криму.

За словами професора, політика Заходу залишилася незмінною, коли Україна намагається повернути собі територію. УСА і країни НАТО надали допомогу Україні, але політика заснована на уявленні про швидкі танкові прориви все ще домінує.

Можна знищити або принаймні сповільнити транспортні засоби, що скупчуються перед атакою, за допомогою мін, артилерії, ручних ракетних установок або БПЛА.

Успішний випадок прориву стався, коли Україна атакувала слабко захищену ділянку російської лінії. Це показує, що просування можливе, коли знаходяться слабкі місця або коли відбуваються удари по військових об'єктах і логістиці глибоко за фронтом.

Україні потрібні більш далекобійні ракети, такі як ATACMS. На жаль, пропозиція США є обмеженою.

Україна вже отримала ракети Storm Shadow від Великої Британії і SCALP від Франції. Атаки на російську військово-морську базу в Севастополі були найбільш значимими.

Однак Велика Британія і Франція мають обмежені запаси ракет. Україна повинна бути обережною з використанням того, що залишилося.

Успіх Росії в цій війні полягає в її "великому блефі з ескалацією". Росія намагається відмовити Заходу від надання адекватного озброєння Україні, ссилкаючись на можливість розширення бойових дій і навіть ядерну відповідь.

Україна отримає боєприпаси ATACMS протягом 2024 року. Адміністрація Джо Байдена повинна уникати повторення помилки і допомогти Україні.

Україна повинна продовжувати пішою кампанією, оскільки лобові атаки є небезпечними, а бойові машини - вразливими. Більша увага до далекобійного озброєння допоможе Україні послабити російський опір і повернути свою територію.

Російський диктатор Володимир Путін 5 жовтня виступив під час засідання дискусійного клубу Валдай. Путін повторив брехливі наративи про війну в Україні, заявляючи, що Захід ініціював конфлікт і загрожує Росії. Він також перебільшив втрати ЗСУ. Путін заявив, що війна в Україні стосується прагнення РФ встановити свої принципи.

Читайте також: