РФ протягом року глушила сигнал GPS на сотнях рейсів ВПС Британії — ЗМІ

РФ протягом року глушила сигнал GPS на сотнях рейсів ВПС Британії — ЗМІ

Росія протягом року глушила GPS на численних рейсах військової авіації Великої Британії, які здійснювали польоти над Східною Європою, повідомляє The Telegraph.

Виявлено, що кожен четвертий транспортний рейс та політ для спостереження впродовж перших чотирьох місяців 2024 року мав проблеми з GPS. За даними видання, таке безвибіркове російське глушіння може створити загрозу для безпеки як військових, так і цивільних рейсів.

"Це ще один приклад безрозсудності Росії та ще один доказ того, що вона — безконтрольна ворожа держава… На щастя, наші літаки та пілоти можуть запобігти цій загрозі, але це свідчить про презирство президента [РФ Владіміра] Путіна до Заходу та до міжнародного порядку, заснованого на правилах", — прокоментував міністр оборони Британії Грант Шаппс.

Зазначається, що у березні росіяни заблокували сигнал GPS літака Королівської ВПС, який перевозив Шаппса з Польщі. За словами джерела The Telegraph, таке глушіння було "безпосередньо пов’язане з Путіним і нападом на Україну та чутливою ситуацією навколо Калінінграда".

Ян Петченік, речник Flight Radar 24, заявив, що блокування GPS може створити серйозні проблеми для операторів польотів. Це порушує роботу навігаційних систем і збільшує навантаження на пілотів у повітряному просторі біля зон конфліктів.

Джерело: ZN.UA

Читайте також: