Удар по Керчі: ISW оцінив масштаби пошкодження корабля

Українські сили нанесли сильний удар по російській верфі в Керчі, що знаходиться в окупованому Криму. Як показує звіт Інституту вивчення війни (ISW), корабель "Аскольд" Чорноморського флоту Росії значно пошкоджений.

Фотографії, опубліковані російськими та українськими джерелами 7 листопада, свідчать про серйозні пошкодження ракетоносного корабля "Аскольд". Ймовірно, ці пошкодження призведуть до того, що корабель вийде з ладу найближчим часом.

За оцінками аналітиків ISW, з червня 2023 року українські сили провели кампанію блокування російської військової інфраструктури в Криму, перш за все активи Чорноморського флоту. Мета цих дій полягала в тому, щоб знизити здатність російських військ використовувати Крим як базу для воєнних операцій на півдні України.

За інформацією експертів, які проаналізували свіжі супутникові знімки, удар по верфі ймовірно спричинив пошкодження корвету "Каракурт" проєкту 22800. Проте поки що невідомо, в якому стані знаходиться цей корабель.

Служба стратегічних комунікацій Збройних сил України повідомила 4 листопада про обстріл об'єктів морської та портової інфраструктури суднобудівного заводу "Залив" у Керчі. Удар призвів до пошкодження ракетного корабля "Аскольд".

Корабель "Аскольд" є новим і сучасним носієм крилатих ракет "Калібр" Чорноморського флоту Росії, який був спущений на воду у 2021 році і поки ще не брав участі в бойових діях. Згодом командувач Повітряних сил Микола Олещук заявив, що корабель "Аскольд" затонув.

Поки російське Міноборони повідомило про пошкодження корабля в результаті ракетного удару ЗСУ. Заявляється, що Україна випустила 15 крилатих ракет, одна з яких завдала пошкоджень кораблю.